Skomplikowane eksperymenty kulinarne nie wchodzą wówczas w grę. Najlepiej sprawdzają się oryginalne, szybkie przepisy, przy, których nie za wiele się napracujemy, a efekt mile nas zaskoczy.
W roli głównej wystąpi: Cukinia.
Życzę miłych wrażeń!
Składniki:
- średnia cukinia
- 1 jajko (lub dwa jeśli małe)
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki mleka
- olej
- zioła
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Robimy je jak ciasto do naleśników: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jaja, mleko i miksujemy lub mieszamy na gładko. Następnie dodajemy szczyptę soli i 1/2 łyżki oleju.
- Cukinię kroimy w plasterki mniej więcej 1-2 centymetrowe. Obtaczamy je we wcześnie przygotowanej mące, z obu stron.
- Rozgrzewamy olej na patelni . Plasterki cukinii zanurzamy w cieście i następnie szybko przekładamy na patelnię. Smażymy około 2 minuty z każdej strony, aż placuszki nie osiągną złotego koloru.
- Na koniec można posypać świeżymi lub suszonymi ziołami do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz