poniedziałek, 4 października 2010

Cukiniowe placuszki

Czasem miewam takie dni, kiedy zmęczenie bierze górę nad     wszelkimi chęciami do działania. 
Skomplikowane eksperymenty kulinarne nie wchodzą wówczas w grę. Najlepiej sprawdzają się oryginalne, szybkie przepisy, przy, których nie za wiele się napracujemy, a efekt mile nas zaskoczy.
W roli głównej wystąpi: Cukinia. 
Życzę miłych wrażeń!



Składniki:
  • średnia cukinia 
  • 1 jajko (lub dwa jeśli małe)
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • olej
  • zioła

Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Robimy je jak ciasto do naleśników: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jaja, mleko i miksujemy lub mieszamy na gładko. Następnie dodajemy szczyptę soli i 1/2 łyżki oleju.
  2. Cukinię kroimy w plasterki mniej więcej 1-2 centymetrowe. Obtaczamy je we wcześnie przygotowanej mące, z obu stron.
  3. Rozgrzewamy olej na patelni . Plasterki cukinii zanurzamy w cieście i następnie szybko przekładamy na patelnię. Smażymy około 2 minuty z każdej strony, aż placuszki nie osiągną złotego koloru.  
  4. Na koniec można posypać świeżymi lub suszonymi ziołami do smaku.








                                                                                Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz