wtorek, 5 października 2010

Makowiec drożdżowy

Jesień to pora roku, w której walka z idealną sylwetką zaczyna się powoli zapadać w sen zimowy, a do życia budzą się nasze małe łakomstwa.
Jeżeli jesteśmy leniwymi wielbicielami sklepowych słodkości, to rzeczywiście mamy problem!
Można jednak pójść na kompromis i skorzystać z tego, jakże odświętnego przepisu! 
Przynajmniej będziemy świadomi tego, co znajduje się w naszym smakołyku :)


Składniki:
ciasto

  • 1 szklanka mąki 
  • 50 gram masła (roztopić na ogniu i ostudzić)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 7 gram suchych drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki spirytusu lub wódki
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
masa makowa
Możemy użyć gotowej masy makowej w puszce (polecam firmy Helio 900 g z bakaliami), lub przygotować własną.
  • 250 gram maku
  • 25 gram orzechów włoskich (posiekanych)
  • 25 gram rodzynek sułtanek
  • 25 gram smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 gram miękkiego masła
  • 5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
  • 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:

Masa makowa

Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku. Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło. Następnie żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową. Na końcu ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.

Ciasto drożdżowe
  1. Mąkę zmieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać pozostałe składniki oprócz masła i wymieszać. Teraz dodać rozpuszczony tłuszcz, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Im dłużej postoi tym większe wyrośnie.
  2. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką blachę i rozwałkować na mniej więcej równy prostokąt. 
  3. Nakładamy masy makowej łyżką i żeby było łatwiej rozsmarowujemy równomiernie nożem, zostawiając niewielki odstęp przy brzegach.  
  4. Zawijamy ciasto jak naleśnik z makiem w środku, końcówki podwijamy i zaginamy. 
  5. Ciasto owijamy w pergamin lub papier do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180-190stopni) i pieczemy przez około 30-40 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz