Jeżeli jesteśmy leniwymi wielbicielami sklepowych słodkości, to rzeczywiście mamy problem!
Można jednak pójść na kompromis i skorzystać z tego, jakże odświętnego przepisu!
Przynajmniej będziemy świadomi tego, co znajduje się w naszym smakołyku :)
Składniki:
ciasto
- 1 szklanka mąki
- 50 gram masła (roztopić na ogniu i ostudzić)
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 2 żółtka
- 7 gram suchych drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżki oleju
- 0,5 łyżki spirytusu lub wódki
- szczypta soli
- cukier waniliowy
masa makowa
Możemy użyć gotowej masy makowej w puszce (polecam firmy Helio 900 g z bakaliami), lub przygotować własną.
- 250 gram maku
- 25 gram orzechów włoskich (posiekanych)
- 25 gram rodzynek sułtanek
- 25 gram smażonej skórki pomarańczowej
- 50 gram miękkiego masła
- 5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Masa makowa
Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce z sitkiem do maku. Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło. Następnie żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową. Na końcu ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.
Ciasto drożdżowe
- Mąkę zmieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać pozostałe składniki oprócz masła i wymieszać. Teraz dodać rozpuszczony tłuszcz, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Im dłużej postoi tym większe wyrośnie.
- Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką blachę i rozwałkować na mniej więcej równy prostokąt.
- Nakładamy masy makowej łyżką i żeby było łatwiej rozsmarowujemy równomiernie nożem, zostawiając niewielki odstęp przy brzegach.
- Zawijamy ciasto jak naleśnik z makiem w środku, końcówki podwijamy i zaginamy.
- Ciasto owijamy w pergamin lub papier do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180-190stopni) i pieczemy przez około 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz