Ta potrawa sprawi, że nawet największe smutasy skłonią się do uśmiechu!
Jest rozkoszna, niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy trochę warzyw, fantazji i dobrej zabawy, a w waszej kuchni powstanie coś, co z pewnością przyniesie wiele radości.
Składniki:
ciasto
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany (18-22%)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 2-3 jajka (w zależności od wielkości)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatowłowa
Według upodobania, tak żeby było kolorowo! Moje propozycje: marchewka, brokuły, kalafior, ziemniaki, por, cukinia, cebula.
Dobrze jest całość doprawić świeżymi ziołami, ale oczywiście te suszone z torebki również się nadadzą (tu polecam pietruszkę, tymianek, rozmaryn, kolendrę).
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ciasta na spód naszej tarty. Do miski wsypujemy kolejno mąkę, na to zimne masło i drobno siekamy nożem. Następnie dodajemy wodę, olej, sól i szybko wyrabiamy rękami. Kiedy ciasto odchodzi już łatwo od palców, formujemy z niego kulę i wstawiamy na około godzinę do lodówki. Jeżeli jesteśmy bardzo głodni i niecierpliwi, można ograniczyć się do 30 minut, ale jeśli zależy nam na dobrym smaku cierpliwość się opłaci :)
- Drugi krok to przygotowanie sosu. W miseczce mieszamy dokładnie trzepaczką jajka, śmietanę i mleko, a na końcu dodajemy żółty ser oraz przyprawy.
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W tym czasie ciasto należy rozwałkować i rozłożyć starannie w formie, aż po same brzegi. Nakłuwamy je delikatnie widelcem i układamy warzywa. Dodajemy zioła, zalewamy sosem i gotowe! Można dodatkowo posypać z góry startym żółtym serem, apetycznie się zapieka. Tartę pieczemy przez około 35-45 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz