niedziela, 3 października 2010

Tarta warzywna czyli Quiche
















Ta potrawa sprawi, że nawet największe smutasy skłonią się do uśmiechu!
Jest rozkoszna, niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy trochę warzyw, fantazji i dobrej zabawy, a w waszej kuchni powstanie coś, co z pewnością przyniesie wiele radości.





Składniki:
ciasto


  •  250 g mąki
  •  125 g zimnego masła
  •  1/4 szklanki zimnej wody
  •  1 łyżka oleju
  •  szczypta soli
sos


  • 1/2 szklanki śmietany (18-22%)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 2-3 jajka (w zależności od wielkości)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatowłowa
warzywa
Według upodobania, tak żeby było kolorowo! Moje propozycje: marchewka, brokuły, kalafior, ziemniaki, por, cukinia, cebula.


Dobrze jest całość doprawić świeżymi ziołami, ale oczywiście te suszone z torebki również się nadadzą (tu polecam pietruszkę, tymianek, rozmaryn, kolendrę).


Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od ciasta na spód naszej tarty. Do miski wsypujemy kolejno mąkę, na to zimne masło i drobno siekamy nożem. Następnie dodajemy wodę, olej, sól i szybko wyrabiamy rękami. Kiedy ciasto odchodzi już łatwo od palców, formujemy z niego kulę i wstawiamy na około godzinę do lodówki. Jeżeli jesteśmy bardzo głodni i niecierpliwi, można ograniczyć się do 30 minut, ale jeśli zależy nam na dobrym smaku cierpliwość się opłaci :)
  2. Drugi krok to przygotowanie sosu. W miseczce mieszamy dokładnie trzepaczką jajka, śmietanę i mleko, a na końcu dodajemy żółty ser oraz przyprawy.
  3. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W tym czasie ciasto należy rozwałkować i rozłożyć starannie w formie, aż po same brzegi. Nakłuwamy je delikatnie widelcem i układamy warzywa. Dodajemy zioła, zalewamy sosem i gotowe! Można dodatkowo posypać z góry startym żółtym serem, apetycznie się zapieka. Tartę pieczemy przez około 35-45 minut. 



















Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz