czwartek, 14 października 2010

Torcik budyniowy z Ganache

Niełatwe wyzwanie dla początkujących! 
To, co najbardziej lubię w tym uroczym torciku, to to że wszystkim smakuje. Nie jest przesadzony, ani za tłusty, wszystkiego jest w nim w sam raz. Jedyny feler to czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie - ale opłaca się! A osoba, której go podarujemy będzie miała najsłodszy prezent jaki mogłaby sobie wyobrazić.










Składniki:

masa budyniowa
  • opakowanie budyniu waniliowego 
  • mleko (należy zrobić budyń z połowy porcji mleka, jaka jest zalecana na opakowaniu)
  • pół kostki masła
biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (150 gram)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki (35 gram) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki (60 gram) zwykłej mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki (28 gram) masła
ganache
  • 120 gram czekolady (mleczna lub pół słodka)
  • pół kubka (120 ml) śmietany 30%
  • łyżka masła
Przygotowanie:
  1. Przygotować masę budyniową. Budyń ugotować według przepisu, z tym, że zamiast całej porcji mleka dodajemy połowę. Ostudzić. Pół kostki masła, ucieramy (można użyć miksera) i stopniowo po łyżce dodajemy do ostudzonego budyniu. UWAGA! Jeśli budyń będzie gorący, masło dodawane do niego zważy się! Odstawić masę budyniową aby ostygła, następnie włożyć do lodówki (trzymać pod przykryciem).
  2. Wysmarować dwie formy o średnicy 23 cm masłem i delikatnie obsypać bułką tartą, rozprowadzając ją po całej powierzchni (także po bokach). 
  3. 3 jajka rozbić rozdzielając żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać dwa pozostałe jajka. Odstawić.
  4. W oddzielnej misce zmieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól.
  5. W małym garnuszku podgrzać masło z mlekiem (kiedy się całkowicie rozpuści, zdjąć z ognia).
  6. Do miski z żółtkami dodajemy 6 łyżek cukru (odsypujemy z tych 3/4 szklanki, resztę zostawiamy) i miksujemy na pełnych obrotach, aż masa nie zyska ładnego koloru i konsystencji. Dodajemy ekstrakt waniliowy.
  7. W osobnej misce ubić białka. Następnie dodać cukier (pozostałość z 3/4 szklanki) i ubijać dalej aż piana będzie sztywna i po obróceniu miski do góry dnem nie wypadnie. 
  8. Powoli przełożyć odrobinę piany z białek do masy z żółtek, wymieszać i stopniowo dodawać resztę. Mieszać tylko do momentu kiedy białka połączą się z żółtkami. Kolejno dodać mąkę, również stopniowo sypać i mieszać. Kiedy już połączymy wszystko ze sobą, wlewamy w środek ciasta roztopione wcześniej masło z mlekiem. Przemieszać delikatnie.
  9. Rozdzielamy ciasto do dwóch form i pieczemy w 170 stopniach przez około 20-30 minut lub do momentu kiedy się zarumieni. Sprawdzamy czy nie jest surowe w środku wbijając drewniany patyczek, jeśli ciasto przykleja się do patyczka, należy je jeszcze potrzymać w piekarniku. Po upieczeniu uderzyć mocno blachą o stół (najlepiej kilka razy, dla pewności), dzięki temu kiedy ciasto ostygnie, łatwiej je będzie wyjąć z formy.
Przygotowanie Ganache:
  1. Czekoladę pokruszyć i roztopić na parze w małym garnuszku (umieszczonym na większym z odrobiną gotującej się wody). 
  2. W osobnym garnuszku podgrzać śmietanę i masło, kiedy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i od razu przelać do roztopionej czekolady. Nie mieszać! Pozostawić tak na około 3 minuty. 
  3. Po upływie 3 minut, delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki, kiedy ostygnie.
Gdy wszystko już gotowe, nadszedł czas by uformować piękny tort!
  1. Na kółku wyciętym z tekturki, owiniętym folią aluminiową, układamy jeden z biszkoptów. Delikatnie nakładamy masę budyniową i nożem rozsmarowujemy po całej powierzchni. Nie należy nałożyć zbyt dużo, bo masa wypłynie.
  2. Kładziemy drugą warstwę ciasta i przyciskamy delikatnie z góry. Następnie wkładamy do lodówki na około 20-30 minut, przyciskając z góry talerzem.
  3. Wyciągamy ciasto z lodówki i przy użyciu noża lub szpachelki rozprowadzamy Ganache po wierzchu i po bokach ciasta.
  4. Można je teraz fantazyjnie udekorować, np. kolorową posypką, lub napisem z kolorowego lukru.


                                                                 
                                                                        Smacznego!

1 komentarz: